Skrzydełka w ryżu

Moje ulubione dania obiadowe? Dania jednogarnkowe ;) W stylu: wrzuć wszystko do jednego naczynia, wstaw do piekarnika i zapomnij na godzinę. Wyjmij i zjedz :) 

W tej kategorii mieszczą się również skrzydełka z kurczaka w ryżu. Przepis ten w zeszycie mojej mamy jest od co najmniej 10, a może nawet 15 lat. Uwielbiam go za uniwersalność - pasuje i na obiad, i na kolację. Uwielbiam za smak - lekko pikantne skrzydełka i aromatyczny ryż. Uwielbiam też za czas przyrządzania - kończę przygotowywać, nim dobrze zacznę :)

Pochwalcie się, czy testujecie :)


Składniki:

  • 1,5 szkl. ryżu
  • 2 duże cebule
  • przyprawione wg uznania 10-12 skrzydełek z kurczaka (u mnie: papryka słodka, sól, pieprz - przyprawiam i odstawiam na co najmniej 2 godziny)
  • 5 szkl. wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Do głębokiej brytfanny wsyp ryż. Ułóż pokrojoną w plastry cebulę. Na niej poukładaj skrzydełka. 

Z wody i przypraw oraz margaryny przygotuj zalewę. Zagotuj ją. 

Skrzydełka z ryżem zalej gorącą zalewą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na godzinę.

Podawaj tak jak lubisz - z surówką, z ogórkiem kiszonym...