Puree z ziemniaków i batatów

Ze sklepowych półek uśmiechały się do mnie bataty. Kupiłam. Swoje odleżakowały - brakowało czasu i weny, by się nimi zająć. W końcu przyszedł na nie czas. Wybrałam opcję najmniej czasochłonną. Przygotowałam puree z mieszanki ziemniaków i batatów. I to był strzał w dziesiątkę!


Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany słodkiej 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Ziemniaki i bataty umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wypłucz w zimnej wodzie. Wrzuć do dużego garnka i zalej tak, by ziemniaki nie były całkowicie przykryte. Zagotuj pod przykryciem.

Zmniejsz ogień i gotuj "prawie" do miękkości. Chwilę przed końcem gotowania osól do smaku. 

Gdy ziemniaki i bataty będą już miękkie, odcedź. Dodaj masło, śmietanę, pieprz i gałkę do smaku i ugnieć puree. Podawaj, z czym lubisz najbardziej ;)