Pierogi bezglutenowe gryczane

Na każdym kroku spotykam osoby, które z różnych przyczyn decydują nie na eliminację lub choćby zmniejszenie ilości glutenu w diecie. My też już ten temat przerabialiśmy w związku z poszukiwaniem przyczyn białkomoczu u córki. Mimo że już wiemy, iż to nie gluten stanowi problem, kilka przepisów na dania bezglutenowe pozostało w naszym codziennym menu. 

Pierogi wg klasycznego przepisu z mąki pszennej są bezkonkurencyjne, ale te bezglutenowe z mąki gryczanej też się bronią. Świetnie sprawdzają się w wersji ugotowanej, jak i tej podsmażonej. 

Koniecznie spróbujcie - napełnijcie je takim farszem, jak lubicie. U nas wybór padł na kapustę i grzyby. Jeszcze w klimacie bożonarodzeniowym :)


Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 250 ml wody
  • mąka gryczana do podsypywania
Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z olejem. Powoli wsyp 120 g mąki gryczanej - cały czas mieszając. Dodaj sól. Gdy masa zgęstnieje, odstaw na 10 minut do przestygnięcia. 

Po tym czasie przełóż na stolnicę. Wbij jajko i dodaj pozostałą mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Wymieszaj widelcem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. 

Podziel na 4 kawałki. Jeden pozostaw na stolnicy. Pozostałe zawiń w folię, by nie wyschły.

Rozwałkowuj cienko ciasto, wycinaj kółka, nakładaj farsz i zlep w pierożka. 

Stolnicę możesz podsypywać lekko mąką gryczaną. 

Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Od wypłynięcia gotuj 2 minuty.