Ciasto marchewkowe

Wiem, wiem... na blogu jest już sporo przepisów na wariacje na temat ciasta marchewkowego :) Zapewniam Was, że to nie ostatni przepis ;)

Ciasto marchewkowe ma kilka zalet:
- pozwala wykorzystać wiórki marchewki z soku
- przemyca warzywa do naszej diety
- zapewnia te wartości odżywcze, które ma marchewka i inne cenne składniki (np. bakalie)

Ja jestem jego wierną fanką. Kto się przyłącza?
źródło


Składniki:

  • 1 kg marchewki startej na drobnej tarce (ew. 3 szklanki wiórków z wyciskarki)
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 pomarańcza
  • 2 szkl. rodzynek (można wymieszać z daktylami)
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:

Rodzynki wypłucz na sitku. Jeśli dodajesz daktyle to najpierw je pokrój. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Odstaw na godzinkę. Następnie zmiksuj.

Marchewkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi oraz zmiksowanymi rodzynkami, sokiem z cytryny, olejem i orzechami. 

W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki. Połącz je z mokrą masą i krótko wymieszaj do połączenia składników.

Upiecz w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40-50 minut.