Ciasto cytrynowe

Szybko? Słodko? Pysznie? Proszę bardzo :)

Ciasto cytrynowe z proszkiem kisielowym. Aromatyczne, wilgotne. Niewiele składników. 

Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 torebki kisielu cytrynowego z cukrem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
Sposób przygotowania:

Mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszaj za pomocą trzepaczki do jajek w dużej misce. 
W rondelku rozpuść masło. 

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. 

Do miski z mieszanką mączną dodaj ciepłe masło i żółtka. Całość wymieszaj łyżką. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut w 180 st. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.