Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki jaglanej

Chlebek bananowy znamy chyba wszyscy. Dziś chcę Wam zaproponować nieco inną jego wersję - z wykorzystaniem mąki jaglanej. Jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałabym, gdzie ją kupić. Dziś korzystam z dobrodziejstw sklepów internetowych ze zdrową żywnością ;)

Chlebek bananowy na mące jaglanej ma charakterystyczny orzechowy posmak. Koniecznie spróbujcie! Żródło


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki jaglanej
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Banany rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj olej i miód. Miksuj przez chwilę. W oddzielnej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj za pomocą łyżki. Dodaj orzechy i posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz 50 minut w 180 st.