Pierniki "bez" masła, cukru, białej mąki

Im więcej wsłuchujemy się w nasze organizmy, a na szczęście świadomość ciała rośnie, tym większa liczba z nas zaczyna stosować jakąś dietę eliminacyjną. Wiem to z własnego doświadczenia - szukając przyczyn objawów chorobowych u swojej córki eliminowałam po kolei cukier, mleko krowie, białą mąkę, gluten... Poszukiwań tych nie wspominam najlepiej, ale dzięki nim miałam możliwość przetestowania różnych przepisów "bez" :) 
Dziś polecam Wam przepis na pierniczki bez masła, cukru i mąki. Można? Można :)


Składniki:

  • 300 g daktyli
  • 200 g mielonych migdałó
  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 op. przyprawy do pierników (najlepiej domowej)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:

Daktyle zalej gorącą wodą. Pozostaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj blenderem. 
Mąkę kokosową, zmielone migdały, przyprawę, sodę, proszek i daktyle wymieszaj. Rozpuść olej kokosowy i płynny dodaj do masy. Całość wyrób.

Zostaw na 15 minut.

Ponownie zagnieć, rozwałkuj i wykrawaj pierniczki.

Piecz  w 180 st. przez 8-10 minut.