Korzenna szarlotka

Nie będę pisać, że wracam, bo to widać ;) Mam w zanadrzu mnóstwo ciekawych przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić :)

Na pierwszy ogień idzie szarlotka. Ale nie taka zwyczajna! Z przyprawami korzennymi, z orzechami... Tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęć po rozkrojeniu :)

Źródło


Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 60 g smalcu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliwoego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Przygotuj kruche ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło i smalec. Wszystko dokładnie rozkrusz palcami. Dodaj wodę i zagnieć szybko ręką. Złącz wszystkie kawałki w jednolitą kulę, rozpłaszcz na placek i włóż na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotuj jabłka: obierz, pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, a na wierzch wrzuć jabłka. Podgrzewaj ok. 3-4 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodaj sok z cytryny, cukier waniliowy i gotuj wszystko przez 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu! Na koniec wymieszaj z 1 łyżeczką przyprawy piernikowej i sypkim budyniem.

Orzechy rozdrobnij w malakserze, dodaj 2 łyżeczki przyprawy piernikowej, rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie rozdrobnij.

Piekarnik nagrzej do 180 st. Tortownicę 24 cm posmaruj grubo masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 części. Z dwóch części rozwałkuj placek, którym wyłóż spód tortownicy i boki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i foremką wytnij gwiazdki.

Na spód ciasta wysyp rozdrobnione orzechy, później wyłóż jabłka. Na wierzchu rozłóż gwiazdki. Możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do piekarnika na 45 minut.