Klopsiki w sosie pomidorowym

Danie, które w naszym domu znika błyskawicznie. Dość szybko się je przygotowuje, pachnie nim w całym domu, a największymi jego miłośniczkami są najmłodsze członkinie rodziny. Spróbujcie :)


Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • świeża bazylia (ewentualnie możesz użyć suszonej)
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • mozzarella
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, bułkę tartą i garść posiekanej bazylii. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Uformuj klopsiki.

Na rozgrzanym oleju podsmaż klopsiki. 

Do naczynia żaroodpornego przelej trochę pomidorów. Ułóż na nim klopsiki i zalej resztą pomidorów z puszki. Posyp posiekaną bazylią. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Piecz w 160 st. przez 30 minut. pod przykryciem.