Karkówka z kapustą i ananasem

Jeśli tak jak ja, jesteście pełni ryb i pierników, to chętnie sięgniecie po mięsiwo ;) Troszkę nietypowe to dzisiejsze zestawienie, ale Ewa mnie przekonała - kwaśna kapusta i słodki ananas. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak wyszło ;) 


Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka ananasa
  • sól
  • pieprz
  • kolendra
  • olej

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry. Natrzyj solą i pieprzem oraz zmiażdżoną w moździerzu kolendrą. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Patelnię rozgrzej, wlej olej i obsmaż plastry mięsa z obu stron. W między czasie w głębokim naczyniu żaroodpornym ułóż trochę mocno odciśniętej i posiekanej kapusty. Na niej ułóż warstwę mięsa. Znów ułóż kapustę i znów mięso.


Całość przykryj kapustą i pokrojonym w kostkę ananasem. Sokiem z puszki zalej mięso. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 2 godziny.