Chleb w 5 minut

Wpis może nie świąteczny. Ale chleb nasz powszedni dobry jest o każdej porze roku ;) 
Przepis ten dość długo leżał w mojej szufladzie. Zdjęcia też były zrobione. Przedświąteczne porządki mi o nim przypomniały i oto jest ;)



Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej
  • 180 g nasion (sezam, siemię, słonecznik, dynia...)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży
  • 2,5 łyżki octu jabłkowego
  • 600 ml letniej wodymasło d oformy

Sposób przygotowania:

Mąkę, nasiona, sól i drożdże wymieszaj w dużej misce. Ocet wymieszaj z wodą i dodaj do suchych składników. Krótko wymieszaj łyżką, aż powstanie ciasto.

Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto i wstaw do zimnego piekarnika. Nasta piekarnik na 180 st. z termoobiegiem i piecz 60 minut.

Wyjmij z formy i wystudź na kratce.