Chleb rozmarynowy

Przepis na chlebek rozmarynowy od wielu miesięcy czekał na swoją kolej. Jest to przepis, który krąży w gronie znajomych mojej siostry, a ja chętnie się pod niego podczepiłam. Chlebek jest aromatyczny, lekki - idealny na prawie każdą okazję. Lubię go po prostu na kolację, albo do grilla, albo na sylwestra... Każda okazja jest dobra :)


Składniki:

  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2,5 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj łyżką mąkę z suchymi drożdżami, solą, oliwą ziołami i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.

Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 10 godzin. Ciasto sporo urośnie! - weź to pod uwagę wybierając miskę :)

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika. Piecz 50 minut.