Chleb gryczany

Nie znam źródła tego przepisu, ale jest on naprawdę wart polecenia. Jego urok tkwi w prostocie - mała ilość dobrej jakości składników. Koniecznie spróbujcie!


Składniki:

  • 500 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 650 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Kaszę wypłucz na sitku i wsyp do szklanego lub plastikowego naczynia. Zalej wodą. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 24 godziny.
Co jakiś czas przemieszaj.

Po upływie 24 godzin dodaj sól i miód. Całość dokładnie zblenduj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż powstałą masę. Wstaw do zimnego piekarnika na 8 godzin. Po tym czasie włącz piekarnik na 200 st. i piecz ok. 60 minut.