Chleb dyniowy

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że moja miłość do dyni zaczęła się względnie niedawno. Ale trwa ona nadal, a wręcz się umacnia ;) 

Jakiś czas temu dostałam od czytelniczki przepis na chleb dyniowy. Zachwalała go pod niebiosa. A ja...z jakimś dystansem, schowałam do szuflady. Nie sposób było go jednak dłużej ukrywać - dzielę się z Wami. Przetestowany. Pyszny. Też go pokochacie ;)

Składniki:

  • 200 g wody
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g mąki żytniej
  • 6 dag drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 g puree z dyni
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g pestek dyni i słonecznika


Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn: wlej 150 g wody do garnka. Dodaj 150 g mąki (po połowie pszenna i żytnia) oraz 3 dag drożdży. Wyrób i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin.

Po 8 godzinach: do miski wsyp mąkę, sól, pestki. W 50 g letniej wody rozpuść resztę drożdży i miód. Dodaj do mąki rozpuszczone drożdże, zaczyn, puree z dyni. Zagnieć ciasto. Odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wyrób, lekko podsypując mąką. Wyłóż do formy (35 cm x 12 cm) i odstaw na 45 minut.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piecz 45 minut. Po tym czasie wyjmij gorący z foremki i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut.