Żeberka w słodkiej kapuście

Dania jednogarnkowe. Ktoś powinien dostać za nie odznaczenie ;) Szybkie, idealne po pracy, gdy spodziewamy się gości. Sprawdza się zawsze! :) Dziś polecam Wam wersję żeberkową ze słodką kapustą. Mniam!


Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 kg kapusty słodkiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • żeberka
  • woda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Żeberka umyj, osusz i pokrój w paski. Podsmaż je na gorącym oleju (bez soli i pieprzu). Gdy się zetną, wrzuć na tę samą patelnię kapustę, podlej 1/2 szkl. wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie do smaku.

Cebule pokrój w kostkę i wymieszaj z ketchupem i miodem.

Podsmażone żeberka posól i popieprz. Obłóż je mieszaniną cebuli, ketchupu i miodu. 

Do podgotowanej kapusty dodaj pokrojoną czerwoną paprykę. Wymieszaj.

W żaroodpornym naczyniu układaj kolejno: kapusta, żeberka, kapusta.

Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.