Najlepsze kruche ciastka

To jeden z przepisów, dla których wracam do kuchni. Życie różnie się układa - czasem mamy więcej czasu i ochoty na gotowanie i pieczenie, a czasem po prostu... odpuszczamy. Ostatnio miałam właśnie taki okres. Nałożyło się na niego wiele czynników. Próbuję jednak wrócić :)

Ten przepis jest świetnym pretekstem. Są to nasze ulubione ciasta. tradycyjne. Przepis ten pamięta czasy... mojego dzieciństwa! a może i dzieciństwa mojej mamy! Ciastka według tego przepisu możecie przygotować na dwa sposoby: jeśli macie specjalną maszynkę do ciastek (taka nakładka na maszynkę do mięsa), to jej użyjcie. Jeśli nie macie, to po prostu rozwałkujcie i wycinajcie ulubione wzory :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki amoniaku

Sposób przygotowania:

Mąkę wysyp na blat. Przesiekaj z nią masło, dodaj jajka, cukier i amoniak. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto.

Przygotuj ciasteczka zgodnie z wybraną metodą. 

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

(p.s. fotki stylizowała siedmiolatka ;) )