Czekoladowa tarta bez pieczenia

Jeśli tak, jak ja, kochacie czekoladę - mocną, intensywną, gorzką... to na pewno pokochacie tę tartę. Przygotowałam ją na Wielkanoc jako mazurka, ale rewelacyjnie sprawdzi się również o innej porze roku. 

Koniecznie spróbujcie!


Składniki:

  • 250 g ciastek owsianych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy Inki
  • 120 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z płatkami zmiksuj na proszek w malakserze. Dodaj 50 g czekolady, kakao i kawę oraz 120 g masła. Wszystko zmiksuj za pomocą malaksera, aż powstanie klejąca masa. Wylep nią formę do tarty (ja użyłam silikonowej, więc niczym nie smarowałam; ceramiczną czy metalową wysmaruj najpierw masłem). Wstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj masę: zagotuj śmietanę, dodaj 50 g masła i 200 g czekolady. Podgrzewaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i przestudź.

Przestudzony krem wylej na chłodny spód i chłódź co najmniej 2-4 godziny przed podaniem.



Udekoruj wedle uznania - możesz posypać kakao, bakaliami, płatkami kwiatów...