Pieczony kalafior

To był test. Nie bardzo wierzyłam, że kalafior pieczony może mi smakować. Zasmakował :) Surowe warzywo ukryte pod pomidorową aromatyczną skórką. Wyglądał interesująco. Smakowo zadowolił moje podniebienie. Uprzedzam jednak lojalnie - ma zupełnie inną konsystencję niż ten gotowany. Jest chrupiący, ale nie surowy :)
Inspiracja

Składniki:

  • 1 kalafior bez listków
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiora umyj i dokładnie osusz. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszaj i natrzyj nią kalafiora. Piecz godzinę w 200 st. na dolnej półce.