Pasztet tradycyjny

Bezkonkurencyjny! Próbowałam wielu pasztetów, z wielu przepisów. Ten wygrał! Jest cudny! Aksamitny, aromatyczny, doskonały! 


Gorąco Wam polecam - nie tylko na święta!

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 500 g mięsa wieprzowego od łopatki
  • 500 g tłustego boczku
  • 250 g wątróbki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka bułki tartej
  • 7 jajek
  • 10 ziarenek jałowca
  • sól
  • pieprz
  • smalec i bułka tarta do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojone mięso i duś pod przykryciem 30 minut.

Wątróbkę pokrój w plasterki grubości 1 cm i duś pod przykryciem  na łyżce oleju przez 20 minut. 

Mięso i wątróbkę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiel trzykrotnie razem z ziarnami jałowca. 

Do mięsa wsyp bułkę tartą, dodaj pozostały sos, sól, pieprz i jajka. Dokładnie wymieszaj.

Keksówkę wysmaruj smalcem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz godzinę. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.