Kokosowy deser z tapioką

Wstyd się przyznać. Naprawdę! Prawie rok tapioka odczekała na swój debiut w mojej kuchni! A powiem szczerze - było na co czekać! Deser z tapioki na bazie mleka kokosowego zrobił furorę. Musze koniecznie uzupełnić zapasy dobrej jakości mleka kokosowego i powtarzamy!
Przepis stąd.


Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 150 g drobnych pereł tapioki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyzki miodu
  • owoce (u mnie zmiksowane mrożone truskawki i banan)
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej mleko kokosowe i mleko roślinne. Dodaj miód, tapiokę i cynamon. Całość zagotuj. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.

Powstałą masę rozłóż do pucharków. Schłódź w lodówce. Udekoruj owocami i wiórkami.