Domowe pralinki czekoladowe

Lubię zaszyć się w kuchni, by w spokoju przygotować coś słodkiego. Niewielkiego, bez pieczenia. Szybko. Najlepiej z prostych składników. Przygotowane cichaczem słodkości schować potem w puszce i ... zapomnieć o nich ;) Zapomnieć, by przypomnieć sobie o nich przypadkiem, w fazie wielkiego słodyczowego głodu ;)


Składniki:
  • 150 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Do misy malaksera włóż ciastka, płatki, kakao i czekoladę. Wszystko zetrzyj na pył. Następnie dodaj masło orzechowe i masło zwykłe. Zmiksuj ponownie do powstania dość jednolitej masy. 

Jeśli masa jest zbyt płynna, wstaw na 30 minut do lodówki.

Formuj z niej niewielkie pralinki. Co jakiś czas zwilżaj dłonie zimną wodą.