Chleb żytni na drożdżach

Od maja zeszłego roku systematycznie piekłam chleb żytni na zakwasie... Do czasu, aż mojej córci, która zjadała go najwięcej z racji przestrzeganej diety, się nie znudził.

Jakiś czas poszukiwałam przepisu alternatywnego. Trafiłam TU na chleb żytni na drożdżach i postanowiłam spróbować. Na razie jej smakuje ;)



Składniki:

  • 750g mąki żytniej 720
  • 250g mąki żytniej 2000
  • 50g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej+mąka do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Mąkę żytnią 720 i mąkę 2000 wymieszaj dokładnie w dużej misce. Dodaj 500 ml ciepłej wody i zostaw na godzinę.


Następnie dodaj 200-250 ml ciepłej wody, sól, pokruszone drożdże, miód i wymieszaj ponownie bardzo dokładnie. Polecam wyrabianie za pomocą miksera i haków do wyrabiania ciasta. Wyrabiaj około 4-5 minut. Ciasto odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 

Gdy wyrośnie, ponownie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Blachę z ciastem odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. 

Uprzedzając pytania - używam jednej dużej keksówki i jednej małej. Za pierwszym razem ciasto mi uciekło jeszcze przed pieczeniem ;)

Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st., piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 50 minut.

Po upieczeniu wyjmij chleb z formy na kratkę i wystudź.