Bezglutenowa babka cytrynowa

Jesteś na diecie bezglutenowej? A może po prostu szukasz nowych smaków? W obu przypadkach ten przepis jest dla Ciebie :)

Aromatyczna cytrynowa babka na mące kukurydzianej. Piękna żółciutka. Jak kurczaczek wielkanocny ;) 


Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:

Foremkę (25x10 cm) wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem. 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kurkumą. 

Jajka ubij mikserem. Gdy zmienią kolor na kremowy, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj skórkę cytryny. 

Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kurkumą. Wszystko wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki do połączenia składników. 

Masło podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Gorące masło wlej jednym ruchem do miski z masą i krótko zmiksuj. 

Ciasto przelej do formy i piecz 35-40 minut w 170 st. aż wierzch się przyrumieni. 

Wyjmij z piekarnika, przestudź i polej lukrem.