Ziołowo-czosnkowe udka z kurczaka

Aromatyczne, pachnące ziołami i czosnkiem, soczyste. Idealne. Udka z kurczaka broniące się na każde imprezie :) Koniecznie spróbujcie!
Inspiracja


Składniki:

  • 6 ud z kurczaka
  • 1 cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki vegety domowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Mięso oczyść, umyj, osusz i poporcjuj na pałkę i udo. Wszystko umieść w woreczku lub rękawie do pieczenia.

Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj roztarte z oliwą przyprawy. Wszystko wymieszaj z mięsem dokładnie je obtaczając. Worek zamknij wg zaleceń producenta i pozostaw na 2-3 godziny, by mięso się zamarynowało. 

Woreczek/rękaw ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1,5 godz.