Tofurnik na zimno

Co to jest tofurnik? Wegański odpowiednik sernika :) Samo tofu smakuje specyficznie, a dzięki zastosowaniu kilku trików nikt się połapie, że to nie klasyczny sernik ;)
Inspiracja


Składniki:

  • 1 opakowanie sucharków
  • 1 szkl. daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 kostki tofu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki żelatyny instant
  • 1/2 szkl. soku z cytryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • mrożone owoce
  • galaretka (rozpuść proszek w szklance wody)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie osącz.

Sucharki połam i wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj razem z daktylami i kakao. Powstanie lepka masa, którą wylep tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 20-30 minut do lodówki.

Mleko kokosowe przelej do garnka i zacznij powoli podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj.

Gorące mleko kokosowe przelej do kielicha blendera, dodaj sok z cytryny, cukier puder, esencję waniliową i sól. Wszystko zmiksuj na aksamitny, gładki krem. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada - jeśli czegoś brakuje, dodaj więcej cukru lub soku z cytryny.

Gotową masę przelej na schłodzony spód. Pozostaw na blacie na 30-40 minut, następnie ułóż na niej mrożone owoce. Całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie delikatnie zalej schłodzoną galaretką. Schłódź najlepiej przez noc.

Smacznego!