Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa w tej wersji jest popularna zwłaszcza na Wschodzie Polski. Nie widzę jednak przeszkód, by zaprosić ją na nasze stoły :) Kolorowa, prosta w przygotowaniu i... przepyszna! Koniecznie spróbujcie! Przepis stąd :)


Składniki:

  • 3 duże buraki
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 płatów śledzi w oleju (ja kupiłam LISNER i się nie zawiodłam)
  • pieprz
  • 4 jajka
  • majonez
  • szczypiorek
Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew i buraki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ugotowaniu ostudź i obierz z łupin.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz z łupin.

Śledzie i cebulkę pokrój w kostkę i wymieszaj ze sobą. Ułóż je na dnie naczynia i posmaruj warstwą majonezu. 

Na warstwie śledzi i majonezu ułóż warstwę startych na tarce ziemniaków, posól i popieprz. Posmaruj kolejną warstwą majonezu.

Kolejno potrzyj buraki, posmaruj majonezem, potrzyj marchew i posmaruj majonezem.

Na sam koniec zetrzyj jaka i wrzuć jako ostatnią warstwę. Posyp do dekoracji posiekanym szczypiorkiem. Przechowuj w lodówce pod przykryciem.