Placki z płatków owsianych

Zwolennicy owsianki znają doskonale ten moment, gdy owsianka po prostu przestaje smakować... Nudzi się... Świetnym rozwiązaniem jest wówczas zamienienie owsianki na placki :) Przygotowanie jest błyskawiczne, dobrodziejstwa te same, a apetyt powraca :)


Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek cukru lub 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i siemię lniane wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by były przykryte. Przykryj miskę talerzem i pozostaw na noc.

Rano do płatków dodaj resztę składników i wymieszaj. 

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju łyżką wykładaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

Z czym podawać? Z czym lubisz :) Z jogurtem, cukrem pudrem, świeżymi owocami, dżemem... 
Na zdjęciach - placki z konfiturą z mirabelek... Wspomnienie lata :)