Mazurek dla dorosłych z ajerkoniakiem

Pewnie już Wam wspominałam, że w moim rodzinnym domu mazurków się nie jadało - mama miała skojarzenie z twardym ciastem i bardzo słodkim nadzieniem. Kilka lat temu zaczęłam ten rodzinny stereotyp przełamywać i zaczęłam testować na najbliższych różne przepisy. Na blogu znajdziecie mazurek czekoladowy, kawowy, z daktylami i śliwkami

Tym razem odkrycie zeszłorocznej Wielkanocy. Mazurek dla dorosłych. Z galaretką z ajerkoniaku ;) Słodkość przełamana została dżemem z czarnej porzeczki... Inspiracja

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia całości ;)



Składniki:


  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny instant
Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Żelatynę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Kremówkę podgrzej prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj do niej żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ajerkoniak i wymieszaj. 

Ciasto na mazurek posmaruj dżemem, a na niego wylej wystudzoną galaretkę ajerkoniakową. Odstaw do lodówki.