Marchewkowe ciasto z wiórek

Faza na wiórki powróciła :) Soki pijemy co rano, a wytłoczyny najczęściej przetwarzamy. Bywały już pasztety, zupy... Ale najchętniej wykorzystujemy je do ciast. Tym razem przepis podejrzałam u Kingi Paruzel :)



Składniki:

  • 170 g cukru
  • 300 ml oleju
  • 5 jajek
  • 300 g wytłoczyn z marchewki
  • 100 g żurawiny
  • skórka pomarańczowa krojona Kotanyi
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 

Jajka, cukier i olej ubijaj mikserem przez kilka minut. Dodaj wytłoczyny i żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Wymieszaj łyżką.

Dodaj mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. 

Przelej do formy i piecz 40-45 minut do suchego patyczka.