Czekoladowy mazurek z wiśniami

Sezon mazurkowy w pełni ;) Dziś polecam Wam niebo w gębie - mazurek z czekoladą, kawą i wiśniami... Kompozycja idealna... Koniecznie zróbcie na zbliżające się święta! Inspiracja



Składniki:
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 200 g wiśni w syropie
  • 25 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj kawę i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną białą czekoladę. Wymieszaj na gładką polewę. Wylej na upieczony spód i poczekaj aż zgęstnieje.


Na zastygniętą masę wyłóż wiśnie i polej roztopioną mleczną czekoladą.