Babka czekoladowo-wiśniowa

Babka, która świetnie się sprawdzi nie tylko na wielkanocnym stole. Lekko wiśniowa, wilgotna, aromatyczna... 
Przepis znalazłam tu, po lekkich modyfikacjach dodaje na listę "do ponownego przygotowania" :)


Składniki:

  • 3/4 słoika dżemu wiśniowego
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 5 jajek
  • 40 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • esencja waniliowa

Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem, ucierając dodawaj po 1 jajku po każdym chwilę miksując. Masę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto podziel na pół - jedną część wymieszaj z dżemem, drugą z kakao i esencją waniliową.

Formę do babki posmaruj olejem i oprósz mąką. Do formy najpierw przełóż jasne ciasto, potem ciemne. W kilku miejscach skręć ciasto widelcem, by kolory się przemieszały. 

Piecz 60-80 minut w 175 st. (do suchego patyczka)