sobota, 25 lutego 2017

Śledź z papryką

Wiem - znowu :) Kolejna propozycja śledziowa. Obiecuję, że na razie ostatnia ;) 

Krótko i na temat: pyszne, z rewelacyjną jarzynką, która smakuje genialnie także wtedy, gdy śledzie się skończą, a ona zalega w słoiku :)


Składniki:

  • 700 g matiasa solonego
  • 0,5 szkl. octu
  • 2,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • 2 cebule
  • 0,5 słoika papryki konserwowej
  • 3 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Śledzie zalej zimną wodą i po kilkunastu minutach osącz. Pokrój w paseczki.

Ocet, wodę, cukier i przyprawy zagotuj i ostudź.

Cebule obierz, pokrój w półkrążki, zalej wrzącą wodą i po kilku sekundach odcedź na sicie. Przelej od razu zimną wodą. Osącz.

Rodzynki zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź i osącz.

Paprykę osącz z zalewy i pokrój w paski. 

Wszystkie składniki układaj warstwami w słoiku i zalej wystudzoną zalewą. Wstaw na kilka dni do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...