Sałatka z buraków kiszonych

Kisicie buraki na barszcz? Nie? Konieczni musicie spróbować!

Zakwas z buraków nadaje barszczowi niepowtarzalnego smaku, a buraki kwaszone są smaczne i stanowią naturalny probiotyk! Sałatkę z kiszonych buraków z serem eta, fasolą i jabłkiem "ukradłam" TU. Jest przepyszna i muszę się nią z Wami podzielić!


Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 400 g soczystego kwaśnego jabłka
  • 200 g ogórków kwaszonych
  • 200 g sera fety
  • 200 g kiszonych buraków
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 75 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Fasolę przepłucz na sicie i odsącz. 
Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, szalotkę drobniutko posiekaj. Wymieszaj czosnek, szalotkę, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy, sos worcestershire i miód na gładką emulsję. 

Na suchej patelni upraż siemię lniane. Po 2-3 minutach przesyp na zimny talerz.

Jabłka obierz, odszypułkuj i pokrój w kostkę. Buraki i ogórki również pokrój w kostkę. Wymieszaj jabłka, buraki, ogórki, fasolę i natkę. Wymieszaj z dresingiem, posyp siemieniem i pokrojoną fetą. 

Przed podaniem schłódź.