Pasztet z marchewki i soczewicy

Pasztet pełen zdrowia, z pełnowartościowych składników. Idealny z ogórkiem kiszonym i razowym chlebem. Jest nie tylko smaczny, ale i pięknie wygląda. Przyznajcie sami :)

W przepisie podaję 4 marchewki - użyłam wytłoczyn po soku, świetnie się sprawdziły ;)

Przepis wydrukowałam z netu - nie mam pojęcia, skąd. Jeśli znajdziecie kiedyś źródło - podeślijcie :)


Składniki:

  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki soczewicy
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 2 jajka
  • bułka tarta do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160 st. z termoobiegiem. 

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na zimny olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posyp solą i podsmaż na małym ogniu. Dodaj roztartą w moździerzu kolendrę i kumin oraz paprykę. 

Smaż przez 2 minuty. Dodaj marchew, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem 5-10 minut.


Soczewicę zmiksuj blenderem z płatkami owsianymi i jajkami. Masę wymieszaj z duszonymi warzywami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do nasmarowanej olejem keksówki. Piecz 40-45 minut. 

Od razu wyjmij z piekarnika i wystudź :)