Pasztet drobiowy do smarowania

Lubicie pasztety? Ja ostatnio je uwielbiam - zarówno te warzywne, jak i mięsne. Pasztet, który Wam dziś proponuję, jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Świetnie się smaruje, wspaniale smakuje z ogórkiem kiszonym. 

Koniecznie musicie spróbować!


Składniki:

  • 800g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę. 

Wątróbkę opłucz pod zimną wodą, oczyść z żyłek i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli, wlej wodę, dodaj ocet i przyprawy.

Całość gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Co kilka minut - mieszaj. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj resztę masła.

Garnek zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę. 

Pasztet przelej do naczynia (np. słoika) i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w lodówce do 10 dni.