Pasztet drobiowy do smarowania

Lubicie pasztety? Ja ostatnio je uwielbiam - zarówno te warzywne, jak i mięsne. Pasztet, który Wam dziś proponuję, jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Świetnie się smaruje, wspaniale smakuje z ogórkiem kiszonym. 

Koniecznie musicie spróbować!


Składniki:

  • 800g wątróbki z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 5 łyżek octu winnego
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę. 

Wątróbkę opłucz pod zimną wodą, oczyść z żyłek i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli, wlej wodę, dodaj ocet i przyprawy.

Całość gotuj bez przykrycia przez 15 minut. Co kilka minut - mieszaj. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj resztę masła.

Garnek zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę. 

Pasztet przelej do naczynia (np. słoika) i odstaw do wystudzenia. Przechowuj w lodówce do 10 dni.


Komentarze

  1. Często robię pasztety, zarówno w wersji do smarowania, jak i pieczone w formie. W równej mierze lubię mięsne i warzywne. Takie smarowidło genialnie smakuje z ogórkiem i domowym, chrupiącym chlebkiem. Idealna przekąska na zimę : ) Przepis z pewnością wart wypróbowania – pozwala w prosty i szybki sposób zrobić zapas do słoiczka. Kupny pasztet ma kontrowersyjny (i niewiadomy) skład, więc z pewnością bezpieczniej zrobić go w domu. No i smak nieporównywalnie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podpisuję się obiema rękami! :)
      uwielbiam domowe smarowidła - w sklepie nie kupuję w ogóle!

      Usuń

Prześlij komentarz