Makowiec idealny

Są przepisy, do których wiadomo, że będzie się często wracać. Czasem wystarczy jeden kęs przygotowanej według nich potrawy (w tym wypadku ciasta), by mieć 100% pewność. 

Makowca według tego przepisu przygotowuje moja mama - powiem Wam jedno: ten przepis nie może zginąć :)


Składniki:

  • 400 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 500 g maku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek 
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 100 g suszonych ananasów
  • 10-12 dag masła 
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki powideł
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki

Sposób przygotowania:

Mak wypłucz na sicie pod bieżącą wodą, odsącz i zalej wrzątkiem. Pozostaw na noc. Rano odcedź, dodaj szklankę mleka i postaw na wolnym ogniu. Gotuj 20-30 minut. Po ostudzeniu zmiel dwukrotnie.

W głębokim garnku rozpuść 10-12 dag masła, dodaj zmielony mak, miód, 2-3 łyżki cukru, bakalie i przesmaż. Zdejmij z ognia, dodaj 2 żółtka, kakao, powidła, olejek migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj.

Z 400 g mąki, proszku do pieczenia, 100 g cukru, 200 g masła, 4 żółtek, 1 łyżki cukru waniliowego i kwaśnej śmietany zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę i wstaw na 30-60 minut do lodówki. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto i wylep nim formę. Spód nakłuj widelcem. Ubij pianę z 2 białek i wyłóż ją na spód. Następnie wyłóż i równomiernie rozsmaruj masę makową. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 1/2 kostki masła, 1,5 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru i cukru waniliowego.

Piecz 70 minut w 180 st.