Amoniaczki

Lubię wyciągać ciasteczka z czeluści kredensu. Lubię, gdy tam są i czekają. Na kawę z przyjaciółką albo na czarną godzinę ;)

Przepis na amoniaczki mama dostała od swojej siostry - przepis niezawodny :)

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka amoniaku
  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej, dodaj do niego amoniak. Dodaj do mąki, cukru, soli, jajek i miękkiego masła. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. 

Po wyjęciu z lodówki wałkuj je na grubość 5 mm i kieliszkiem wycinaj ciasteczka. Układaj na papierze do pieczenia i piecz w 200 st. przez 15 minut.