Tiramisu bez jajek

Włoski deser bez pieczenia o smaku kawy i amaretto. Idealny do popołudniowej kawy z przyjaciółką, ale też jako zwieńczenie kolacji w większym gronie. Szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentujący.

Skusicie się?


Składniki:

  • 500 g podłużnych biszkoptów
  • 50 ml mocnej kawy
  • 50 ml likieru amaretto
  • 250 g sera mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 6 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 

Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodawaj bitą śmietanę. Całość wymieszaj. 

Biszkopty nasącz kawą wymieszaną z amaretto. Układaj je w naczyniu szklanym - jeśli chcesz całość podać na stół lub w blaszanym (ale wtedy pokrój tiramisu w kuchni) ;) 

Pierwszą warstwę biszkoptów posmaruj kremem, posyp kakao, ułóż kolejną warstwę, posmaruj kremem i znów posyp kakao. 

Wstaw do lodówki na klika godzin.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast. Zawsze podaję do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz