Pierniczki bez cukru na mące orkiszowej

Wczoraj odkryłam ostatnią puszkę pierniczków... Jak dobrze gdzieś taką zakopać w połowie grudnia ;) 


Odnalezione pierniczki przygotowała moja mam z moją córcią - specjalnie dla niej, bez cukru, na mące orkiszowej. Smak - bardziej niż zadowalający. Mimo długiego przechowywania nie straciły na urodzie i smaku ;)


Inspiracja

Składniki:

  • 550g mąki orkiszowej
  • 125g masła
  • 200g miodu
  • 180g ksylitolu
  • 1-2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Masło, miód i przyprawę piernikową lekko podgrzej, ale nie gotuj. Masa musi być płynna.

Do miski wsyp mąkę, sól, sodę i ksylitol. Wlej do nich rozpuszczone masło z miodem i resztę składników. Dodaj jajko i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Możesz użyć malaksera.


Gotowe ciasto podziel na cztery części, każdą zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce - najlepiej przez noc. 

Ciasto wyjmij z lodówki kilka minut przed wałkowaniem. Ciasto, gdy jest chłodne, nie klei się podczas wałkowania i wycinania. 

Wycięte pierniczki piecz w nagrzanym do 170st. piekarniku z termoobiegiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-13 minut.