Chleb z komosy ryżowej

Lubię testować przepisy z blogów, które obserwuję. Jednym z nich jest kingaparuzel.pl Uwielbiam jej zdjęcia! 

Pokusił mnie ostatnio przepis na chlebek mocy z komosy ryżowej. Wyglądał pięknie. Na pewno ma wiele zdrowotnych zalet: jest bezglutenowy, zawiera dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, obniża poziom cholesterolu... Mnóstwo dobrego w jednym chlebku! 

Zapytacie pewnie o smak... Tu mam dylemat. Chlebek jest wilgotny, ma ciekawą strukturę. Zdecydowanie jest dla osób uwielbiających smak komosy ryżowej. Ja mogę zjeść kawałek z całego bochenka i najem się na miesiąc ;)


Składniki:

  • 300 g komosy ryżowej
  • 60 g nasion chia
  • 250 ml wody
  • 60 ml oleju
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Dodaj kilka kropel soku z cytryny, wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.

Nasiona chia zalej 1/2 szkl. wody, wymieszaj i również wstaw na noc do lodówki.

W dniu pieczenia odcedź zalane ziarna komosy. Przełóż je do malaksera, dodaj namoczone nasiona chia, resztę wody, olej, sodę, sok z połowy cytryny i sól. Całość miksuj przez 2-3 minuty, a wszystkie składniki się połączą. 

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10x20 cm. Ciasto oprósz pestkami dyni i słonecznika.


Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 90 minut - do suchego patyczka. Wystudź ciasto przez 30 minut w foremce, następnie wyjmij i spróbuj :)