Śledzie korzenne z boczniaków

Propozycja dla osób, które nie jadają ryb. Śledzie z boczniaków są smaczną alternatywą. Jeśli macie wśród rodziny czy znajomych, a może sami jesteście zwolennikami diety bezrybnej, koniecznie musicie spróbować :)



Składniki:

  • 500g boczniaków
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 5 cebul
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść namoczonych rodzynek 
  • szczypta czarnego peiprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:

Duże boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż chwilę na patelni z niewielką ilością oleju.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Podsmaż ją na łyżce oleju. Pod koniec posól, dodaj pieprz, przyprawy, koncentrat, rodzynki i resztę oleju. Wymieszaj dokładnie. 

Boczniaki wrzuć do powstałego sosu i wymieszaj. Włóż do słoika i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.