Boczniakowy śledzik

Grzyby a'la śledź? Brzmi zabawnie, ale warto spróbować :) Danie, którym zadowolą się i weganie, i mięsożercy. Danie na imieniny i na święta. Boczniak przemieniony w śledzia :) Do spróbowania zachęcam także sceptyków ;)


Składniki:

  • 400g boczniaków
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. octu
  • 1/5 szkl. gorącej wody
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Duże boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż je chwilkę na patelni z niewielką ilością oleju. 

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zalej ją gorącą wodą, octem i olejem. Dodaj przyprawy i wymieszaj. 

Podsmażone boczniaki układaj w słoiku na przemian z cebulą w zalewie. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.