Roladki z kurczaka a'la wołowe

Czy też macie czasami wrażenie, że kurczak smakuje zawsze tak samo? Ten stereotyp łamie m.in. ten przepis. Kurczakowe roladki z farszem "skopiowanym" z tradycyjnych roladek wołowych. Zaskakujące i przepyszne!


Składniki:

  • 4 uda (bez pałek)
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 plastry szynki wędzonej
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • musztarda stołowa
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa typu vegeta ( u mnie domowa)
  • olej
Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz. Z ud wytnij kość - rozcinając pamiętaj, że potrzebujesz płat mięsa do zawinięcia roladki. 

Mięso posól i popieprz. Każdy kawałek posmaruj od środka musztardą, ułóż na niej plaster szynki, plaster sera, cebulkę (1/8-1/4 sztuki), pół ogórka kiszonego. Całość mocno zepnij za pomocą wykałaczki. Roladkę posyp vegetą i zawiń w plaster boczku wędzonego.

Roladki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej blaszce. Piecz w 180-200 st. przez 45-55 minut.