Leniwe z kaszy jaglanej

Kluski, kluseczki - pod każdą postacią - uwielbiamy! Od dłuższego już czasu staram się modyfikować przepisy, które znam i lubię, by były lżejsze, może zdrowsze, ale nadal smaczne. 

Leniwe z kaszy jaglanej to danie, które można podać i na słodko i na słono. Danie, które smakuje i dorosłym i dzieciom :)


Składniki:

  • 200 g białego sera
  • 1,5 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3,5-4 szkl. wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kaszę wsyp na sito i wypłucz pod ciepłą bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Kaszę wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Kaszę wystudź.

Do malaksera włóż kaszę,ser i sól  i zmiksuj na gładką masę. Dodaj obie mąki i szybko zagnieć. Masa musi dać się kształtować.

Deskę do krojenia obsyp lekko mąką ziemniaczaną, oderwij kawałek ciasta i wałkuj dłońmi rulon. Nożem tnij kluski. Wrzucaj je na osolony wrzątek. Mieszaj delikatnie. Wyjmij po zagotowaniu się ponownym wody.

Podawaj z masłem, cukrem i cynamonem lub śmietaną z wanilią lub masełkiem z cebulką... Tak jak lubisz :) U mnie z sosem z truskawek i cynamonem :)