Kaczka z owocami

Świąteczny obiad? Kaczka! 

Efektowna, aromatyczna, smaczna. Nie ukrywam, trochę pracochłonna. Ale efekty warte są każdej minuty :)


Składniki:

  • 1 kaczka - około 2 kg
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka wódki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kaczkę oczyść, umyj i osusz. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. 

Wymieszaj składniki marynaty: miód, sok z cytryny, olej, wódkę, rozgnieciony czosnek, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Powstałą mieszanką natrzyj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Nadziej pokrojonymi jabłkami, zasznuruj i zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia wyjmij z lodówki 2-3 godziny przed pieczeniem.

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Kaczkę ułóż w brytfannie i obłóż ją ziemniakami. Wlej 200 ml wody i przykryj naczynie. Piecz 45 minut w temp. 200 st. bez termoobiegu.

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, włącz termoobieg i piecz w 185 st. przez 1 godzinę 15 minut. Od czasu do czasu polewaj kaczkę powstałym sosem. 

Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i odczekaj 10 minut przy uchylonym piekarniku.