Jasne ciasto marchewkowe

Szukając przepisów na ciasto marchewkowe doszłam do wniosku, że "wszystkie" są z cynamonem lub przyprawą piernikową. Potrzebowałam czegoś nowego, innego smaku. Przepis, który wyszperałam w sieci, usatysfakcjonował mnie całkowicie! 

Spróbujcie!


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru 
  • 2 szkl. mąki (mieszanka mąki pszennej pełnoziarnistej i orkiszowej)
  • 1 szkl. oleju
  • 2 szkl. wytłoczyn z marchewki (ewentualnie startej na drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli dodaj olej, cały czas ucierając. Stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj marchewkę, sparzone rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj do połączenia składników. 

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz 30-40 minut ( do suchego patyczka) w temp. 180 st.