Schab z bazylią na pomidorach

Przyprawienie mięsa świeżymi ziołami rosnącymi w ogródku albo kupionymi w doniczce to świetny pomysł! Takie dania mają intensywny aromat, wyjątkowy smak, cudny wygląd... Schab nadziany bazyliowym pesto upieczony na pomidorach jest świetną propozycją na obiad rodzinny, świąteczny... Spróbujcie!


Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 pomidorów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab opłucz, osusz i natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wstaw na 4-8 godzin do lodówki.

Bazylię opłucz, osusz i oberwij listki. 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierz i posiekaj. Zmiksuj z bazylią i pokruszonym miękiszem bułki. Wymieszaj z cebulą i dopraw.

Wierzch schabu natnij wzdłuż w trzech miejscach. Nacięcia wypełnij farszem. Mięso obwiąż sznurkiem, by zachowało kształt. 

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, na dno wsyp pomidory, ułóż na nim schab. 

Skrop olejem, przykryj. Piecz ok. 75 minut w 200 st.