Niekonwencjonalny kokosowy tort urodzinowy z mango

Tort dla dziecka, które nie je białego cukru, mleka krowiego i białej mąki? Trudne, prawda? Ale wykonalne! 

Na szóste urodziny przygotowałyśmy wspólnie z córcią tort, który sama wybrała z książki La Veganista. Z niewielkimi modyfikacjami. Tort był niekonwencjonalny, ale... przepyszny!



Składniki:

  •  300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • sól
  • laska wanilii
  • 260 ml mleka roślinnego
  • 125 g syropu klonowego lub miodu
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 1 cytryna
  • 800 g mleka kokosowego
  • żelatyna (na 2,5 litra)
  • 2 mango
  • 300 g malin
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200 st.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jedną laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij ze środka miąższ i wymieszaj z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i olejem.

Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i obierz cieniutko skórkę obieraczką do warzyw. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do mieszanki mleka z syropem. Mieszankę wlej do miski z mąką. Połącz składniki i wyrób łyżką na gładkie ciasto. 

Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 22-30 minut - do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z tortownicy i ostudź. 

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj przekrojoną wcześniej laskę wanilii i skórkę cytrynową. Całość zagotuj i dodaj żelatynę - zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i pokrój w większą kostkę. Z garnka z mlekiem kokosowym usuń laskę wanilii, dodaj mango. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw miodem lub syropem klonowym do smaku. 

Maliny przebierz, opłucz i osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji. 


Ciasto włóż ponownie do tortownicy. Posyp połową wiórków kokosowych i malinami. Na ciasto wylej masę kokosowo-owocową i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki. 

Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi i malinami.