Udka po estonsku

Aromatyczne udka bez kości, pełne smaku. Udka po estońsku. Dlaczego po estońsku? Nie wiem :) Pod taką nazwą funkcjonują w naszym domu od wielu lat (to już chyba... 16? 18?) Uda, które zawsze smakują fantastycznie i wyglądają bosko!



Składniki:

  • 6 całych ud z kurczaka 
  • 6 małych ząbków czosnku lub 3 duże
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag żółtego sera
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Uda umyj i osusz. Usuń z nich kość - spokojnie możesz rozcinać mięso, gdyż potrzebny będzie jak największy jego płat, by swobodnie móc zwinąć i spiąć. 

Uda posól i posyp papryką słodką. Każdy kawałek kurczaka natrzyj wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż kawałek papryki i sera. Całość zwiń i zepnij np. wykałaczką lub specjalnymi szpikulcami metalowymi do roladek. 

Uda ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonym olejem. 


Piecz w 180-200 st. przez 50-60 minut.