Krem z porów

Krem z porów na któryś obiad zażyczyła sobie moja sześcioletnia córka. Przeglądając książkę "Jadłonomia" stwierdziła, że wygląda jak budyń i na pewno będzie pyszna! 

Z lekkimi oporami i niewiarą, że ją zje, przygotowałam... Nie uwierzycie... Krem znikał z prędkością światła! 

Przepis jest rewelacyjny i po prostu muszę się nim z Wami podzielić :)


Składniki:

  • 4 pory - tylko biała część
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • sól
  • czarny pieprz
  • ulubione ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Pory oczyść, umyj i pokrój na talarki. Z laski wanilii wyłuskaj ziarna. 

W garnku rozgrzej olej, wrzuć pory, ziarna i laskę wanilii i duś na minimalnym ogniu przez 15 minut. 

Do miękkich porów dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś 5 minut. Wlej bulion i mleko i gotuj pod przykryciem 30 minut.

Wyłów laskę wanilii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw płatkami drożdżowymi, gałką, solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi ziarnami.